Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hónap kutyája

 

Azért választottuk e fajtát,mert ebben az osztályban van egy lány (Csóré Alexandra) ,neki a családja e fajtát tenyészti,s iránta való tisztelettel választottuk a Border Collie-t a hónap kutyájává!

Leírás [szerkesztés]

Közepes termetű, a skót juhászkutyához hasonló, de annál kisebb kutya. Feje elkeskenyedő. A szemnek a kutya szőrének színével kell harmonizálnia, a sötétebb szemszín a kívánatos; kivéve a barna egyedeknél, ahol a világosabb szín, a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A fül félig álló, a lógó fül hiba. Törzse karcsú, izmos. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete középhosszú, kicsit hullámos; a fején és a lábai elülső részén rövid. Színe fehér és fekete, fekete és cserbarna, fekete és szürke, vörös és fehér, barna és fehér vagy egyszínű fekete. A fehér szín nem lehet uralkodó.

Eredete [szerkesztés]

Skócia és Anglia határvidékéről származik. Ezeknek a kutyáknak az utódait később a lengyel alföldi pásztorkutyával, majd a skót juhászkutyával keresztezték.

Tulajdonságai [szerkesztés]

Értelmes, tanulékony, aktív, ragaszkodó, érzékeny és játékos. Nagyon aktív ha a játékról van szó. Kiváló sport és munkakutya. A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. Nincs az a futball meccs, amibe ne avatkozna bele, ha játszanak a gyerekek. És nincs az a macska sem, aki egy szó, akarom mondani egy kergetőzés nélkül megúszná a kerten való átgyaloglást. A border nagyon gyorsan tanul. Kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.

 

Agility [szerkesztés]

Az agility sport királya

Érdekesség [szerkesztés]

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy Border collie űzi el az ott tartózkodó kisebb állatokat, például nyulakat, ürgéket, illetve a kisebb madarakat. Ezek jelenléte komoly balesetekhez vezethet.

Egy Solya nevű frizbis border collie nyerte meg az első magyar kutya topmodell versenyt, a gazdája talpán piti-ülve.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

berger

(bazsi, 2013.02.20 09:39)

ez nagyon jó lett