Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyachip

 

 Sziasztok!
A kutyachipről a következő bejegyzést találtam, amit tudni érdemes:
 
 

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-es-agrar-szakigazgatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kutyachip-januar-elsejetol

Kattintsatok rá!

Tompán a kutyachipről: A jogszabály szerint a kutyachipek behelyezésére 2012. december 31-ig kell,hogy sor kerüljön. 2013. január 1-től ha  chip nélküli kutyát találnak gazdátlanul az utcán,az indoklás nélkül elaltatható lesz.

A chippel ellátott kóborló kutyákat visszajuttatják gazdáiknak.

A CHIPPEL A KUTYÁDAT VÉDED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Forrás: bama.hu)

Nincs további haladék: függetlenül attól, hogy az önkormányzatok előírják-e ezt vagy sem, januártól csak egyedi azonosítóval ellátott kutyákat szabad tartani. Az erről szóló, augusztus elsejével hatályos kormányrendelet az ebtartás feltételeit is szigorította. Tartalmazza többek között a rendelkezés, hogy a kistestű kutyáknak legalább tíz, a közepes, illetve nagytestűeknek tizenöt és húsz négyzetméteres területet kell biztosítaniuk a gazdáknak. Meghatározták azt is, milyen hosszúságú láncra köthetők ki az állatok, s betiltották a fülcsonkítást. A rendelettel az állatvédelmi bírság összege is emelkedett, tizenöt- és százötvenezer forint közötti összeggel büntethetik meg a szabályszegőket.

A chip beültetése előtt vizsgálatra is szükség van, ennek ára azonban nem szerepel a jogszabályban.

A megyében egyébiránt sok helyütt nem számít újdonságnak, hogy elektronikus azonosítóval kell ellátni a kutyákat. Ezt a teljes mohácsi kistérségben kötelezővé tették, de például Kozármislenyben is előírták. A tapasztalatok összességében kedvezőnek látszanak.

Maga a chip egyébként egy apró, rizsszem méretű eszköz, amelyet tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá. A chipben egy vékony szénszál található, amelybe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat tulajdonosának adataival együtt rögzítik egy adatbázisban. A beavatkozás törvényben rögzített ára 3500 forint, ám ez nem tartalmazza például a beültetés előtti kötelezően elvégzendő egészségügyi vizsgálat árát, amelynek összegét nem határozták meg.

Összeszámlálják az ebeket – kiderül a mulasztás

A TAVALY módosított állatvédelmi törvény előírja, hogy a már ebrendészetként is működő önkormányzatoknak háromévente legalább egyszer kutyanépszámlálást kell tartaniuk, azaz olyan nyilvántartást kell készíteniük, amelyből tudható, hol, mennyi kutyát tartanak. A rendelkezés célja a helyzet felmérése mellett többek között az, hogy nyomon követhetővé váljék, ki mulasztotta el a kötelező oltás beadatását, vagy – ahol van – az ebadó befizetését. Mohácson már lezajlott az összeírás, Pécsett még tart.

A REGISZTER révén az is kiderülhet, melyik kutyában nincsen chip, mivel az állatorvosok nyilvántartását időről időre összevetik az önkormányzatokéval. A lebukás kockázatát növeli, hogy a tervek szerint a közterület-felügyelőknél lesz az azonosító chip leolvasására alkalmas készülék.

2012.november 30.-án a Class Fm(Pécs105.50)  reggeli rádióműsorában halhattuk: 2013. jan. 1-től ,ha nincs chip a  kutyában a tulajdonos:0-45000 ft-ig terjedő bírságra számíthat. A chip nélküli kutyák nem kapnak oltást,amíg a chip behelyezése nem kerül sor."

t

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tiltsák be a kutyachipet

(Állatbarát, 2012.12.17 21:59)

A chip káros az egészségre!
Be kell tiltani a Kutyák chipeztetését !

Re: Tiltsák be a kutyachipet

(csiz, 2013.03.18 20:47)

Ez a kutyachipezés egy adófizetés semmi más.Azok a tulajdonosok akik felelősségteljesen tartanak kutyát azok eddig is beoltatták ebből az illetékesek tudták/tudhatták/,hogy az adott településen mennyi kutya van.
Aki viszont nem, azok a chipet sem ültettetik be és akkor mi van?Még több kóborkutya. Ha elpusztul az állat akkor kiveszik a chipet ???

Re: Re: Tiltsák be a kutyachipet

(babi, 2013.09.11 09:00)

Az elpusztult állatból sem veszik ki a chipet, az állatorvosnak kell szólni, hogy töröltesse a rendszerből a kutyát.