Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyatartási törvény

Kedves Olvasóink!

Az itt olvasható törvény az állatok védelmét szolgálja!

Különösen fontos kiemelnünk a kutyatartás kapcsán ,hogy mérettől függően határozzák meg a kutya részére fenntartandó terület nagyságát!Eszerint: kisméretű ebek számára legalább 10 négyzetméteres,közepes méretű kutyusoknak 15 négyzetméteres,nagytestű kutyáink számára minimum 20négyzetméteres terület biztosítása kötelező!     Ha a kutyánkat láncon tartjuk,a lánc mérete kisméretű ebeknél minimum 4 méter,középtermetű kedvenceinknél 6 méter,nagytestű csaholók számára legalább 8 méter hosszúságú kell,hogy legyen!

2013.januárjától chipeztetnünk szükséges minden kutyát 4 hónapos korától kezdődően!

A szabályok be nem tartása a törvényi előírás szerint 5000-150000 ft bírság kiszabásával büntethető!                                                                                      

.ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA 2012


A változások

A január elsején életbe lépő új Ávt egyértelműen tilt minden küllemet érintő sebészeti beavatkozást, vagyis mostantól fogva a fül- és farokvágás is tilos. Ezek ma még a fajtajelleg megtartása végett engedélyezettek, noha Európa számos országában már évekkel ezelőtt betiltották (és a kiállításokon sem nézik jó szemmel a kurtított kutyákat).
A jelenleg érvényben lévő Ávt már most is tiltja a kutyák és macskák élelmezési, valamit prémtermelési céllal történő megölését. Az új már tiltja is az ilyen felhasználást.

Veszélyes, ha embert harapott
A módosított törvény szerint egy kutya nem minősíthető a fajtája alapján veszélyes ebnek. Csak egyedi elbírálás alapján lehet veszélyesnek minősíteni a kutyát, ha már fizikai sérülést okozott (értsd embert harapott), vagy ha fennáll a veszélye, hogy fizikai sérülést fog okozni. A kutya viselkedését az állatvédelmi hatóság által javasolt, „ebek viselkedésének megítélésében jártas” szakértő bírálja el. (Ezeknek a szakértőknek a listája elvileg majd a netre is felkerül.) Veszélyes kutyákat csak engedéllyel, ivartalanítva és chippel ellátva lehet tartani. Tilos továbbá bármilyen versenyeztetésük, az őrző-védőzés, valamint a kivitelük az országból.

Olcsóbb chip és országos nyilvántartás
Az új Ávt előírja az állatorvosoknak, hogy minden vizsgálat elején ellenőrizzék a kutya transzponderét, vagyis chipjét. A chipezett állatok és gazdáik adatait mostantól kötelező egy országos adatbázisban nyilvántartani, és az ide való regisztráció az állatorvos kötelezettsége. A chipezésért és a regisztrációért maximum 3500 forintot kérhet el az állatorvos, így lényegesen olcsóbb lesz, jelenleg ugyanis az egész procedúra (chip+beültetés+regisztráció) 6000 forint körül van.
Az országos adatbázist a tervezettől eltérően nem az állatorvosi kamara fogja üzemeltetni, hanem az állam, egész pontosan az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv. Nem világos, hogy egy teljesen új adatbázist fognak-e létrehozni, vagy átveszik a kamara által jelenleg használt Petvetdatát, amely közel félmillió állat adatait tartalmazza. A chipszám alapján az állatra vonatkozó adatok egy része (hívónév, veszettség elleni oltás ideje, esetleges veszélyesség) nyilvános lesz, míg a gazdára vonatkozó adatokhoz „bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság és más közigazgatási szerv részére, jogszabályban meghatározott közfeladatának az ellátása érdekében hozzáférést biztosíthat” a működtető. Nem egyértelmű, hogy egy talált és chipezett kutya gazdájára vonatkozó adatokat ebből az adatbázisból ki tudja-e majd nyerni egy magánállatorvos, vagy erre a célra meg kell tartani külön a Petvetdatát.

Ebösszeírás és ebadó
Ahogy várható volt, megszavazták az ebadó bevezetésének lehetőségét is, arról, hogy ténylegesen kivetik-e, az önkormányzatok dönthetnek. Az ebadó, vagyis ebrendészeti hozzájárulás összegét a tartás célja, a tartási hely mérete és állatjóléti jellemzői, az egy helyen tartott ebek száma, valamint a tulajdonos szociális helyzete alapján szabják ki. Évente legfeljebb 6000 forint lehet, veszélyes kutyák esetében pedig max. 20 ezer forint.
Mentesülnek az ebadó alól a magyar fajták (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövid szőrű és drótos magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó), a speciális feladatot ellátó kutyák (mentő-, segítő- és szolgálati kutyák), az ivartalanított ebek (kiv. a veszélyes kutyákat), és a menhelyen élő, valamint az örökbefogadott kutyák.
A beszedett összeget teljes egészében az ivartalanítás támogatására, a menhelyek és gyepmesteri telepek fenntartására, az állatvédők támogatására, valamint egyéb állatjóléti és közegészségügyi feladatokra kell fordítani. Ez az a pont azonban, amit a legtöbb kutyás kétkedve fogad, mert mindenki attól tart (joggal), hogy az önkormányzatok elnyelik a pénzt, és a kutyák semmit nem látnak majd belőle. Az önkormányzatoknak az ebadó beszedése mellett háromévente legalább egyszer ebösszeírást is kell tartaniuk.

Hogy ebből mi lesz?

A "normális" kutyások úgy gondolják, hogy az ebadó bevezetésével párhuzamosan rengeteg kutya kerül majd utcára, mert a "nem normális" kutyatartók inkább kidobják az állatot, minthogy fizessenek. A menhelyek már így is telítve vannak, így nagyon valószínű, hogy rengeteg állatot kell majd elaltatni helyhiány miatt. Vannak, akik úgy vélik, hogy a törvény az idősekkel szúr ki igazán, hiszen alig tudnak megélni a nyugdíjukból, nem hogy még ebadót is fizessenek. Én meg pont azt látom, hogy ők azok, akik hajlandóak az utolsó fillérjeiket is otthagyni az állatorvosnál, csak gyógyuljon meg a drága Buksikájuk. (És ne felejtsük el, hogy ha menhelyről fogadnak be kutyát, akkor egy fillért sem kell fizetniük!)
Csak reménykedni lehet abban, hogy idővel az emberek egy része (attól nem félek, hogy mindenki) rájön, hogy kutyát tartani felelősség, és ha valaki nem képes az ezzel járó költségeket viselni, akkor az inkább ne is vegyen magához állatot. Az ebadó összege ugyanis kevesebb, mint amennyibe egy kötelező veszettség elleni oltás kerül,pl. Budapesten. Ha a "kedves gazdinak" erre nincs pénze, akkor hogyan tudná kifizetni az állatorvosi számlát, amikor egyszer valami komoly baj történik????

Szlovákiai helyzet (LEJJEBB)

A kutyatartás 7 alaptörvényét minden kutyatartónak maradéktalanul be kellene tartania. Sajnos sokan még csak el sem tudják képzelni, mennyi mindent figyelembe kell venni egy jó gazdának, még mielőtt kutyát venne magához.

1. Megfelelő életkörülmények biztosítása
A kutya nem láncra való, és nem egy pár négyzetméteres kennelben kell leélje sivár életét. A kutya társállat, és az ember társaságában érzi jól magát. Minél több közös program, közös aktivitás, a kutyatartás annál minőségibb. A kutya az ember mellett soha nem nő fel, mindig kölyök módjára viszonyul az élethez – majd a gazda megoldja az összes problémát. Nekünk kell megfelelő alvóhelyet, élőhelyet, megfelelő életkörülményeket biztosítani kutyánk számára. Sok gazda úgy gondolja, ha ezeket úgy-ahogy biztosítja kutyája számára, akkor megfelelt az állattartás követelményeinek.

2. Szeretet. A kutyának szeretetre, elismerésre van szüksége
A kutyatartás, a kutya és az ember együttélése kölcsönös szereteten kell alapuljon. Ez egy olyan sajátos kapcsolat, amely nem hasonlítható össze emberi kapcsolatokkal. A kutya nem gyerekpótló, nem elsősorban a magányos emberek egyetlen társa. Nagyon sok teljesértékű életet élő családban pótolhatatlan a kutya. Mert az egy másfajta kapcsolat. Kapocs a természet és a mesterséges világ között. Felemelő érzés, amikor sikerül a két világ közötti kommunikáció, amikor két különböző faj együtt gondolkodik, együtt cselekszik. Ennek alapja a kölcsönös szeretet és a bizalom. Ne éljünk vissza kutyánk érzéseivel, ne rajta töltsük ki mérgünket, keserűségünket, ne tegyük őt mások előtt nevetségessé, ne alázzuk meg. A kutyatartás nem erről szól, erre a kutya nem szolgált rá. A felelős gazda tiszteletben tartja kutyája érzelmeit, és ezért cserébe a kutya teljes szívével embere mellett áll.

3. Megfelelő táplálás, étel, ital biztosítása
A kutya nem táplálható megfelelően a házikoszt maradékával. Ételében megfelelő arányban kell lennie fehérje, zsír, szénhidrát, valamint vitaminok és nyomelemek. Mindezeket leginkább az állateledel szaküzletekben kapható, minőségi száraz vagy konzerv állateledelek biztosítják optimálisan. Bármilyen ételt is kap a kutya, legyen előtte mindig friss víz. A kutya a szomjúságot sokkal rosszabbul tűri, mint az ember. A szomjazó kutya borzalmasan szenved.

4. Mozgásigényének rendszeres kielégítése
A minőségi kutyatartás egyik legfontosabb kritériuma, mert időigényes feladat. A kutya vadászó lény, lételeme a mozgás. A mozgásra nemcsak az izomzat megtornáztatása miatt van szüksége, hanem az élménydús események szellemi kapacitását is növelik. Rendszeresen mozogjunk kutyánkkal. A kertes házban élő kutya számára is szükséges biztosítani a rendszeres sétát.

5. Egészségének védelme
Vegyük tudomásul, hogy a kutyatartás drága passzió. Ha a kutya beteg, nincs mellébeszélés, azonnali állatorvosi segítségre van szükség. Az állatorvos munkadíján, az állatgyógyszerek árán nincs állami támogatás, azt piaci áron kell a gazdának megvásárolnia. Aki kutyatartásra adja a fejét, tisztában kell azzal lennie, hogy akár több százezer forintos számlával is szembesülhet, ha kutyája komolyan beteg lesz. A megfelelő táplálással, a mozgásigény kielégítésével ennek kockázata alacsonyabb, de ahogy a kutyát élettartam kitolódik, ahogy a környezetünk egyre szennyezettebb, egyre gyakoribbak náluk is a civilizációs ártalmak okozta betegségek kialakulása.

6. Felelős gondoskodás az utódokról
A kutyatartás része, hogy a felelős gazda nemcsak saját kutyájáról, hanem annak utódairól is gondoskodik. Csak akkor születhetnek utódok, ha biztosak lehetünk benne, hogy azok jó gazdára lelnek. Ne legyünk optimisták, sokkal több kutya él az országban, mint amennyi ember kutyát tartana. A legnagyobb felelőtlenség, amelyet bármelyik gazda elkövethet a kutyákkal szemben az, ha indokolatlanul hagyja kutyáját elleni. Természetesen nem lehetünk a különböző fajták egészséges egyedeinek tenyészése ellen. A legnagyobb problémát a megélhetési szaporítók, illetve a keverék kutyákat nemtörődöm módon tartók és különböző okok miatt szaporodni hagyók viselkedése okozza.
Aki nem egy konkrét fajta mellett tette le a voksát, hanem csak egy kutyát szeretne, ne a szaporítóktól vásároljon olcsón kutyát, hanem fogadjon örökbe egy helyes keveréket valamelyik állatmenhelyről, és gondoskodjon a kutya mielőbbi ivartalaníttatásáról.

7. A környezet tiszteletben tartása
A kutyatartás nem azt jelenti, hogy a környezetünknek kötelessége különféle kellemetlenségeket elviselni, hanem azt, hogy kutyát nem tartó, kutyatartó és a kutya úgy él együtt, hogy kölcsönösen tiszteletben tartják egymás életterét. A kutya viselkedése elsősorban a kutyatartás minőségét, azaz a gazdán múlik. Egyrészt a kutya átveszi a gazda gondolkodásmódját, és aszerint cselekszik, másrészt szocializáció, azaz a gazda tanítása nélkül nem képes a helyes magatartásformákra. Soha nem a kutya hibás, bármi is történik, hanem elsősorban a gazda. A felelőtlen kutyatartás súlyos következményekkel járhat. És a gazda kötelessége a kutyája által okozott kár megtérítése, a különböző szennyeződések eltakarítása is.(Bumm.sk) Szlovákia

A kutyatartás kultúrája környezetünkben igen alacsony szinten mozog. Ezért nagy a felelőssége az állatvédő szervezeteknek, melyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a gazdák megismerjék és alkalmazzák a felelős kutyatartás ismérveit 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp 1172 Robogó utca 67

(Póta Anita, 2013.12.15 15:45)

Tisztelt Tompai Tölgyfák!
Van egy problémám amiben segítséget szeretnék kérni. A szomszédomban két boxer kutya él. Az utóbbi időben, amikor haza térek a munkából és enni adok a saját kutyámnak, az egyik boxer minden alkalommal alul kinyomva a kerítést, át jön, és megeszi a tápot, amit a saját kutyámnak adok. Sok helyen megbontotta már a kerítést, hogy át tudjon jönni és élelemhez jusson. Nem azzal van a baj, hogy megeszi a tápot, ha nem azzal, hogy egyre rosszabb állapotban van a kerítés. Kértem a szomszédot, hogy csinálja meg a kerítést, hiszen az ő kutyája okozza a kárt. Erre az volt a válasz, hogy én idegesítem a kutyáját, és ezért reagál így a kutya. Én szeretem az állatokat, hiszen nekem is van, sosem ingerelném vagy bosszantanám senki kutyáját. Illetve közölte a szomszédom, hogy a rongált kerítés jobboldali, így az az én kerítésem, nekem kell megcsinálni. A kerítésnek addig semmi baja nem volt, amíg nem került hozzá a két kutya. Azt állítja, hogy ha nem vagyok itthon, akkor nem jön át a kutya. Persze, hogy nem jön át, mert ha nem vagyok, itthon, nincs kirakva táp. Ahogy haza érkezem, és enni adok a kiskutyámnak, egyből átjön. Tehát a kutya nem a személyem miatt jön át, ha nem azért mert éhes. Ezért képes sok helyen megbontani a kerítést, hogy hozzá jusson a táphoz.
Kérem tisztelettel, hogy válaszoljon nekem, ebben az esetben kinek kell a kerítést megcsinálni, hogy a kutya ne tudjon átjönni.
Várom mielőbbi válaszát!
Tisztelettel és köszönettel
Póta Anita


Re: Bp 1172 Robogó utca 67

(Csukás Katinka, 2017.03.28 10:34)

Halásztelek

(Kuli Judit, 2014.05.14 07:35)

Kedves tompai Kollégák, Iskolások!!

Mint önkéntes állatmentő és pedagógus, csak elismerő szavakkal tudok szólni!
Pár éve jártam Tompán, az Attila utca egy részén, és siralmas látvány fogadott "kutyaügyileg".....betongyűrű, vashordó "kutyaólak", üres, szutykos "kutyatálak", méteres láncok nyakba bevágva.....Kérdésemre, hogy mért így tartja az állatot: vidéken mások a kutyatartási szokások, mint Pesten.....iszonyat.....
Üdvözlettel: Kuli Judit